Corona Maatregelen voor Autovakanties

 • 8 juli 2020
 • 0 reacties
 • 5847 Bekeken

Reputatie 5
Badge +1
 • Community Manager TUI
 • 312 reacties

Nu de grenzen weer open gaan, pakken veel mensen dit jaar de auto om op vakantie te gaan naar het buitenland. Voor je vertrekt is het verstandig om je te verdiepen in de corona maatregelen op jouw vakantiebestemming, en in de landen waar je onderweg doorheen reist.

Hieronder hebben we alvast de maatregelen van 5 populaire autovakantie-bestemmingen op een rijtje gezet: België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië.

 

Lees ook de reisverhalen van onze collega's die alvast OostenrijkItalië, Frankrijk, Denemarken en Nederland voor je hebben verkend

 

Coronamaatregelen in België

 

De belangrijkste maatregelen in België

 • Houdt 1,5 meter afstand (m.u.v. gezinnen en kinderen onder 12 jaar), blijf thuis bij klachten.
 • Mondkapje is verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar in het OV, op luchthavens en overal waar afstand houden niet mogelijk is.
 • Gezondheidsverklaring: download hier.
 • Mits vrij van klachten is er geen standaard verplichte quarantaine bij aankomst of bij terugkomst in Nederland. Er zijn ook geen verplichtingen voor een Covid-19 (PCR) test.
 • Groepsbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 10 personen, inclusief kinderen.

Reizen in België

De Belgische grenzen zijn open voor reizigers uit de EU, Groot Brittannië  en landen uit de Schengenzone. Het OV rijdt volledig, mondkapje is verplicht vanaf 12 jaar. In België mag je in de auto samen reizen. Met mensen uit je eigen huishouden gelden er geen restricties. Met mensen uit een ander huishouden is het in de auto verplicht een mondkapje te dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden. Er is geen maximum op het aantal mensen in een auto. Tankstations zijn open.

Overnachten in België

Hotels, vakantieparken en campings zijn open. Personeel draagt mondkapjes bij bijv. de receptie en in de bediening.

Welke activiteiten kun je doen in België?

Restaurants, bezienswaardigheden, attractieparken, musea, theaters, concertzalen en bioscopen zijn open, maar wel met beperkingen. Op de meeste plaatsen moet je van te voren reserveren, bereid je bezoek dus goed voor. Binnen zijn mondkapjes verplicht, moet je afstand houden en er mag een beperkt aantal personen binnen. Winkels zijn geopend, maar er geld een maximum aantal bezoekers afhankelijk van het vloeroppervlak.

In restaurants mogen max 10 mensen aan een tafel zitten, personeel draagt een mondkapje. Horeca sluit uiterlijk om 1 uur 's nachts. Nachtclubs en discotheken zijn gesloten tot 31 augustus.

Het is toegestaan om wandel- en fietstochten te maken, hierin gelden geen restricties. De stranden zijn geopend, mits afstand wordt gehouden tot andere strandgasten.

Sportactiviteiten zijn toegestaan, maar geen contactsporten. Sportwedstrijden, culturele activiteiten en evenementen met publiek zijn toegestaan met max 200 personen binnen en 400 personen buiten)

Let op: maatregelen kunnen wijzigen. Bekijk vlak voor vertrek altijd de TUI informatiepagina voor de meest recente Belgische coronamaatregelen. Zin in vakantie? Boek hier je reis naar België.

 

Coronamaatregelen in Frankrijk

 

De belangrijkste maatregelen in Frankrijk

 • Houdt 1 meter afstand (m.u.v. gezinnen), blijf thuis bij klachten.
 • Mondkapje is verplicht voor iedereen vanaf 11 in de openbare ruimte
 • Gezondheidsverklaring: download hier. 
 • Mits vrij van klachten is er geen standaard verplichte quarantaine bij aankomst of bij terugkomst in Nederland. Er zijn ook geen verplichtingen voor een Covid-19 (PCR) test.
 • Groepsbijeenkomsten groter dan 10 personen worden gezien als samenscholing

Reizen in Frankrijk

De Franse grenzen zijn open voor alle reizigers uit de EU, behalve uit Groot-Brittannië, voor vliegverkeer gelden geen restricties voor reizigers uit Schengenlanden. Het OV rijdt grotendeels (in Parijs kans op beperkingen tijdens de spits), mondkapje is verplicht vanaf 11 jaar. Voor particuliere auto’s zijn er in Frankrijk geen regels over een maximumaantal personen en/of huishoudens per auto, wel wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Bij taxi’s e.d. is het dragen van een mondkapje verplicht voor passagiers vanaf 11 jaar. De stoel naast de chauffeur moet vrij blijven en er kan een fysieke afscheiding tussen bestuurder en passagiers zijn aangebracht. Er geldt ook een maximum van 2 personen per zitrij achter de bestuurder. Tankstations zijn open.

Overnachten in Frankrijk

Hotels, vakantieparken en campings zijn open. Wel kunnen er restricties gelden, bijv. voor openbaar sanitair etc., dit verschilt per accommodatie.

Welke activiteiten kun je doen in Frankrijk?

Winkels, restaurants, bezienswaardigheden, attractieparken, musea, theaters, concertzalen en bioscopen zijn open, maar wel met beperkingen. Op sommige plaatsen moet je van te voren reserveren, of gelden restricties, bereid je bezoek dus goed voor. In veel winkels en op andere plekken zal je gevraagd worden een mondkapje te dragen en handen te ontsmetten. En men moet natuurlijk 1 meter afstand houden. Disneyland Parijs is mogelijk weer open vanaf 11 juli.

In restaurants mogen max 10 mensen aan een tafel zitten, en je dient binnen als je je door het restaurant verplaatst een mondkapje te dragen.

Het is toegestaan om wandel- en fietstochten te maken, mits voldoende afstand gehouden wordt. Buitensport activiteiten zijn toegestaan tot max 10 personen, er geldt een aanbevolen afstand voor fietsen en hardlopen van 10 meter, voor snelwandelen 5 meter en voor andere sportactiviteiten 4 m2 per deelnemer.

De stranden zijn geopend, maar lokale autoriteiten kunnen andere beslissingen nemen wegens drukte, ook kan je gevraagd worden een mondkapje te dragen. Buitenactiviteiten en evenementen met meer dan 5000 bezoekers zijn niet toegestaan tot 31 augustus. Markten in de buitenlucht zijn wel geopend.

Let op: maatregelen kunnen wijzigen. Bekijk vlak voor vertrek de TUI informatiepagina voor de meest recente Franse coronamaatregelen. Zin in vakantie? Boek hier je reis naar Frankrijk.

 

Coronamaatregelen in Duitsland

 

De belangrijkste maatregelen in Duitsland

 • Houdt minimaal 1,5 of 2 meter afstand (m.u.v. mensen uit hetzelfde huishouden), blijf thuis bij klachten.
 • Mondkapje is voor iedereen verplicht in het ov en in winkels. Ook bij binnenkomst en verplaatsingen in restaurants
 • Gezondheidsverklaring: download hier.
 • Mits vrij van klachten is er geen standaard verplichte quarantaine bij aankomst of bij terugkomst in Nederland. Er zijn ook geen verplichtingen voor een Covid-19 (PCR) test.
 • Groepsbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 10 personen (ook voor gezinsleden), en men moet 1,5 meter afstand houden. Grotere groepen worden gezien als samenscholing.
 • Maatregelen kunnen verschillen per deelstaat.

Reizen in Duitsland

De Duitse grenzen zijn open voor reizigers uit de EU, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Verenigd Koninkrijk, zolang het aantal infecties in het betreffende land een bepaalde limiet niet overschrijdt.

Het OV rijdt volledig, afstand houden en mondkapje is verplicht voor iedereen. Voor autorijden met mensen uit je eigen huishouden gelden er geen restricties. In Duitsland mag in de auto samen reizen met mensen uit 1 ander gezin, met maximaal 10 personen en er wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Tankstations zijn open, maar dit geldt niet voor alle wegrestaurants (Raststätten). Zorg dus voor voldoende eten en drinken onderweg.

Overnachten in Duitsland

In alle deelstaten zijn hotels weer open, net als vakantieparken en campings. Wel kunnen er beperkingen gelden, regels verschillen per deelstaat. Zwembaden en wellness zijn ook weer open.

Welke activiteiten kun je doen in Duitsland?

Winkels zijn open, maar men moet afstand houden en een mondkapje dragen. Restaurants zijn open voor beperkt aantal bezoekers, reserveren is verplicht. Ook moet men afstand houden en mondkapjes zijn verplicht bij het lopen door het restaurant.

Attractieparken zijn geopend met beperkingen: er geldt een beperkt aantal bezoekers, men moet een mondkapje dragen en afstand houden. Musea zijn geopend met beperkingen zoals mondkapje dragen en afstand houden. Concertzalen, theater en bioscopen in veel deelstaten nog niet geopend.

Stranden zijn open met beperkingen, ze zijn niet toegankelijk voor toeristen uit andere deelstaten en er mag niet op het strand overnacht worden. Sportactiviteiten buiten zijn toegestaan, zolang de algemene regels in acht worden genomen. Speeltuinen zijn geopend, zolang er afstand wordt bewaard.

Let op: maatregelen kunnen wijzigen. Bekijk vlak voor vertrek de TUI informatiepagina voor de meest recente Duitse coronamaatregelen. Zin in vakantie? Boek hier je reis naar Duitsland.

 

 

Coronamaatregelen in Oostenrijk

 

Collega Stephanie heeft Oostenrijk al voor je verkend en ontdekte dat je ook met de coronamaatregelen en super leuke en ontspannen vakantie kunt hebben. Lees hier haar verhaal.

De belangrijkste maatregelen in Oostenrijk

 • Houdt minimaal 1 of 2 meter afstand (m.u.v. gezinnen), blijf thuis bij klachten.
 • Mondkapje is voor iedereen vanaf 7 jaar verplicht in het OV, en in openbare gezondheidsfaciliteiten. (m.u.v. personen met ziektes zoals astma)
 • Gezondheidsverklaring: download hier
 • Mits vrij van klachten is er geen standaard verplichte quarantaine bij aankomst of bij terugkomst in Nederland. Er zijn ook geen verplichtingen voor een Covid-19 (PCR) test.
 • Groepsbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 10 personen. Groepen groter dan 10 personen worden gezien als samenscholing.

Reizen in Oostenrijk

De Oostenrijkse grenzen zijn open voor reizigers uit de EU, alleen voor reizigers uit Portugal, Zweden, en Groot Brittannië zijn beperkingen. Het OV rijdt volledig, afstand houden en mondkapje is verplicht vanaf 7 jaar. In Oostenrijks mag je in de auto samen reizen. Met mensen uit je eigen huishouden gelden er geen restricties. Met mensen uit een ander huishouden mogen er maximaal 2 personen per ‘zitrij’ zitten. Het is in de auto niet verplicht een mondkapje te dragen. Tankstations zijn open.

Overnachten in Oostenrijk

Hotels, vakantieparken en campings zijn open. Wel kunnen er restricties gelden, zoals een beperkt aantal mensen en afstand houden in gemeenschappelijke ruimtes. Ook kan er niet contant betaald worden. Het personeel draagt mondkapjes, maar voor gasten is dit niet standaard verplicht.

Welke activiteiten kun je doen in Oostenrijk?

Winkels zijn open, maar men moet afstand houden. Restaurants zijn open voor beperkt aantal bezoekers. Men mag met maximaal 4 personen aan één tafel, men moet vooraf reserveren en afstand houden. De bediening draagt een mondkapje. Horeca is tot uiterlijk 23:00 uur geopend. 

Attractieparken, musea, concertzalen en theaters zijn geopend met beperkingen. Er geldt een beperkt aantal bezoekers en men moet afstand houden, mogelijk moet men op sommige plekken een mondkapje dragen.

Stranden en meren zijn open, mits afstand wordt gehouden. Buitensport activiteiten zijn toegestaan, mits afstand gehouden wordt (m.u.v. personen uit hetzelfde huishouden). Evenementen zijn toegestaan als 1 meter afstand gehouden wordt, en met een beperkt aantal personen (binnen max 250, buiten max 500). Bij evenementen waar geen toegewezen zitplaatsen zijn is een mondkapje verplicht.

Let op: maatregelen kunnen wijzigen. Bekijk vlak voor vertrek de TUI informatiepagina oor de meest recente Oostenrijkse coronamaatregelen. Zin in vakantie? Boek hier je reis naar Oostenrijk. 

Lees ook Stephanie's verhaal over haar recente vakantie in Oostenrijk.

 

Coronamaatregelen in Italië

 

Collega's Inge en Marieke gingen alvast naar het Gardameer en naar Toscane in Italië. Zij hadden (met mondkapje en handsanitizer) allebei een heerlijke vakantie. Hier lees je hun ervaringen

De belangrijkste maatregelen in Italië

 • Houdt 1 meter afstand (m.u.v. gezinnen) en bij sport activiteiten 2 meter; blijf thuis bij klachten.
 • Mondkapje is verplicht vanaf 6 jaar in afgesloten ruimtes en in het openbaar vervoer.
 • Gezondheidsverklaring: download hier. Voor Sicilië en Puglia dienen toeristen zich voor vertrek ook te registreren.
 • Mits vrij van klachten is er geen standaard verplichte quarantaine bij aankomst of bij terugkomst in Nederland. Er zijn ook geen verplichtingen voor een Covid-19 (PCR) test.
 • Verbod op groepsvorming

Reizen in Italië

De Italiaanse grenzen zijn open voor alle Europese landen, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk. Het OV rijdt maar alleen voor essentiële reizen, mondkapje is verplicht vanaf 6 jaar. Voor auto’s geldt in Italië indien personen niet uit 1 huishouden komen dat men ook in de auto minimaal 1 meter afstand houdt en een mondkapje draagt. Alleen de bestuurder zit voorin en er mogen maximaal 2 personen per zitrij. Tankstations zijn open.

Overnachten in Italië

Hotels zijn open, wel kunnen er restricties gelden, zoals een beperkt aantal mensen, vooraf reserveren, en afstand houden in gemeenschappelijke ruimtes. Vakantieparken en campings zijn gedeeltelijk open, ook hier kunnen er restricties gelden, bijv. mbt openbare ruimtes en gedeeld sanitair.

Welke activiteiten kun je doen in Italië?

Winkels zijn open voor een beperkt aantal klanten, met moet afstand houden en sommige winkels verplichten handschoenen. Ook restaurants zijn open voor beperkt aantal bezoekers, men moet vooraf reserveren en afstand houden.

Attractieparken, musea, concertzalen en theaters zijn geopend met beperkingen. Er geldt een beperkt aantal bezoekers, men moet reserveren, afstand houden, mogelijk moet men een mondkapje dragen en kan bij de ingang de lichaamstemperatuur gemeten worden.

Stranden zijn open met beperkingen (beperkt aantal bezoekers en afstand houden). Individuele sportactiviteiten binnen en buiten zijn toegestaan. Bezoek van zwembaden en sportschool zijn ook toegestaan zolang afstand wordt gehouden, kleedkamers zijn gesloten. Evenementen zijn toegestaan als 1 meter afstand aangehouden kan worden, met vooraf toegewezen zitplaatsen en met een beperkt aantal personen (binnen max 200, buiten max 1000).

Let op: maatregelen kunnen wijzigen. Bekijk vlak voor vertrek de TUI informatiepagina voor de meest recente Italiaanse coronamaatregelen. Zin in vakantie? Boek hier je reis naar Italië. 

Lees ook de verhalen van Inge en Marieke over hun recente vakanties in Italië.

 

 


0 reacties

Laat als eerste een reactie achter!

Reageer