Dierenleed hoort niet in een resort

  • 22 maart 2020
  • 0 reacties
  • 66 Bekeken

Op vakantie geweest naar het Playa Pesquero Resort & Spa op Cuba. Een geweldig resort. Prachtige tuin, mooi strand, goede service, lief personeel. Ruime kamers in Cubaanse standaard. En ja, daar mankeert wel eens wat aan maar dat wordt snel verholpen. Kortom, je kunt hier een geweldige vakantie hebben. Maar wat enorm stoort is het dierenleed wat hier plaats vindt.

TUI verkondigt op haar webpagina dat zij veel waarde hecht aan dierenwelzijn: ‘Zowel onze accommodaties als de excursieaanbieders moeten voldoen aan de ‘Global Animal Welfare Guidance for Animals in Tourism’. Deze regeling beschrijft o.a. als onaanvaardbare praktijk met dieren in gevangenschap: ‘Animals on display in restaurants and entertainment venues involving bad practice’.

Het management van het Playa Pesquero Resort & Spa laat al jaren toe dat twee mannen met hun gekluisterde roofvogel het ontbijtbuffet opleuken. Als je vraagt naar het ‘waarom’ dan is het antwoord dat daarmee andere vogels uit het buffetrestaurant geweerd worden. De werkelijkheid is een heel andere.

 

Deze roofvogel (kuifcaracara) is in het wild vooral een aaseter. Als hij al zelf op jacht gaat dan richt hij zich op knaagdieren, schildpadden, hagedisjes, kikkers, eieren, wormen en insecten. Andere vogels komen op zijn menu niet voor of het moet om jonge vogels gaan die nog niet vliegvlug zijn. Het gevolg is dan ook dat andere vogels zich niets van de caracara aan trekken en gewoon het buffetrestaurant in vliegen. Vandaar dat de beide eigenaren van de caracara beurtelings door het restaurant lopen om, zwaaiend met hun handschoenen, de vogels te verjagen. Zo wordt de schijn opgehouden dat werk maken van het weren van vogels in het restaurant.

De werkelijke reden dat de mannen met de caracara bij het ontbijtrestaurant staan is: makkelijk geld verdienen! Toeristen mogen tegen betaling van een paar CUC met het dier op de foto. Zodra zich een toerist meldt die belangstelling heeft voor de vogel gaat de aandacht van de mannen vooral uit naar het verleiden van de toerist om tegen betaling met het dier op de foto te gaan. Om de vogels in het restaurant bekommeren zij zich dan niet. De caracara is na zijn jarenlange arbeid inmiddels zo murw dat hij zich alle aanrakingen door toeristen apathisch laat welgevallen. Een groter bewijs dat deze vorm van gevangenschap nadelig is voor het welzijn van het dier bestaat er niet.

 

Het Playa Pesquero Resort & Spa is niet het enige resort waar deze praktijken voor komen. Het komt in Cuba regelmatig voor dat jonge roofvogels die op het punt staan om uit te vliegen, uit de nesten worden gestolen om vervolgens ingezet te kunnen worden in de toeristenindustrie. Het management van het Playa Pesquero Resort & Spa is hier door lokale vogelbeschermers op gewezen. Desondanks laten zij deze praktijk gewoon voort bestaan. Hoogste tijd voor TUI om te laten zien dat zij serieus werk wil maken van het bevorderen van dierenwelzijn. Zorg dat deze vorm van dierenmishandeling stopt en laat de caracara uit het restaurant verwijderen!


0 reacties

Laat als eerste een reactie achter!

Reageer